Piraziz Tepesi’nde yamaç paraşütü-8.Sayı

Piraziz Tepesi, Diyarbakır, Elazığ man da uzun bir zahmetin sonundave Bingöl üçgeninde, Diyarbakır’ın Hani ilçesi Kuyular Mahallesinde yer alır. İsmini yüksek bir tepesinde bulunan Pir Aziz Türbesi’nden alan bu görkemli dağ, aşağıda Hani ilçesini, geniş ve mümbit ovaları ve uzaklarda engin dağları seyreder. Tepeye adını veren Pir Aziz, söylenceye göre İslam ordularıyla beraber gelen ve bu tepede şehit olan bir komutan veya Abdülkadir-i Geylani’nin torunudur. Pir Aziz’in Türbesi, yıl içinde ağırladığı binlerce ziyaretçiyle, inanç turizmi açısından önemli bir yere sahiptir. Tepe son dönemde yamaç paraşütü sporcuları için de önemli uçuş alanlarından biri olarak değer kazanmıştır.Biz yamaç paraşütü yapan sporcular, uçmaya elverişli yerler keşfetmek için özellikle bazı hususların varlığına dikkat ederiz. Uçmak için uygun olduğunu düşündüğümüz dağ veya tepelerde baz istasyonu, sondaj kuyusu veya dinî/kültürel açıdan önemli bir yapı gibi, oraya yol gittiğine dair emareler olması, bizi olumlu sonuca ulaştıracak bir ipucudur. Çünkü bazen çok güzel bir irtifaya ve manzaraya sahip yerler keşfetmemize rağmen, yolunun olmaması hevesimizi yarıda bırakabilir. Zira yamaç paraşütçüsünün malzemelerinin ağır ve hacimce büyük olması, araç çıkmayan yerlerde uçuş yapma keyfini eziyete dönüştürür, çoğu zaman uçuş yapamadan inmek gibi hayal kırıklığıyla sonuçlanabilir.Diyarbakır’ın kent merkezi düz bir alana kurulduğu için, yamaç paraşütü uçuşlarına uygun alan açısından elverişli değildir. Bu nedenle daha önce birçok ilçemizde keşif faaliyetleri yapıyor, uçuş için uygun alan arıyorduk. Hani ilçemizdeki türbenin bulunduğu Piraziz Tepesi’nin uçmak için elverişli olduğunu uzun yıllar önce keşfetmiştik. Kalkış (take off) alanı için uygun bir yerin varlığı, yüksekliği ve eğimi, yamaç paraşütüyle uçmaya oldukça uygundu. Ancak kalkış yapacağımız alanın boyumuzca otlarla kaplı olması, arazinin engebeli olması ve muhtelif büyüklüklerde taşların bulunması nedeniyle uçuş öncesi kalkışlarımızda ciddi zorluklar yaşıyorduk. Aynı şekilde iniş alanı olarak kullandığımız alanların da özel mülk olması ve mevsimine bağlı olarak çiftçiler tarafından ekilmesi gibi sebeplerle de bazen uçma izni alamıyorduk. Tüm bu olumsuzluklara rağmen yaptığımız birçok uçuşta, malzemelerimiz ve uçuş ekipmanlarımız ciddi zarar görüyordu. Bu nedenle çok fazla tercih ettiğimiz bir uçuş alanı değildi.

Piraziz’in Yeni Çehresi

 Yakın zamana kadar kendi halinde bir ziyaret yeri olan Pir Aziz Türbesi’nde 2021 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından, ziyaretçilere daha rahat bir ortam sunabilmek için bir dizi çevre düzenleme yapılması, biz yamaç paraşütü sporcuları için de müthiş bir fırsat oldu. Tepede, türbeyi ziyarete gelenler için daha rahat bir ortam hazırlanırken, türbeye yakın bir mesafede uçuş yapılabilecek, parke taşlarıyla döşenen yola yakın bir alan, küçük de olsa, kalkış pisti olarak düzenlendi. Bu pistin rakımı 1.477 metre, iniş alanının rakımı 1.004 metre, uçuş irtifası ise 473 metre. Kalkış ve iniş alanları arasındaki mesafe ise, kuş uçuşu 1.700 metreyi bulmaktadır.Piraziz Tepesi’nde, hem keyifli ve uzun uçuşlar yapabiliyor, hem de çift kişilik (tandem) uçuşlarımızda, havada daha uzun süre kalmak isteyen yolcularımızın manzaranın tadına varabildikleri uzun uçuşlar gerçekleştirebiliyoruz. Güney rüzgârını alan kalkış alanı aynı zamanda yelken uçuşuna (soaring) da elverişli.Tepenin doğu yönünde 7 km, batı yönünde de 15 km’lik bir yelken uçuş bandı bulunuyor. Bölgedeki havanın sıcak olması nedeniyle termik (sıcak hava) uçuşları da yapılabilen bu alan, yolcularımız için olmasa da tecrübeli pilotların mesafe uçuşları için tercih ettiği ve hatta mesafe yarışlarının yapılması için de uygun bir alandır. Termik uçuşlarında kalkış yaptığımız noktanın çok üzerinde irtifalarla da uçuş imkânı bulabiliyoruz. Hâl böyle olunca uçmaya gelen pilotlar, göklerde olmanın heyecanını yaşarken, bölgede yaşayanlara da görsel bir şölen sunuyorlar. Bu tepeden yaptığımız uçuşlar Kuyular Mahallesi sakinleri tarafından çok ilgi çekiyor, küçük büyük ayırımı olmaksızın heyecanla izleniyor. Aslına bakarsanız, yamaç paraşütü yapmak kadar izlemenin de ayrı bir keyif olduğunu düşünüyorum. Bizlere bölge insanına has misafirperverlikleri ile ikramlarda bulunuyor, uçuşumuzun Bu alanın benim için ayrı bir özelliği de var; anne tarafından dedelerimin yaşadığı yer olması nedeniyle Kuyular Mahallesi üzerinde uçarken normal uçuşlarımda aldığım hazdan daha farklı duygularla uçuyor ve manzaranın tadını çıkarıyorum.

Daha İyi Bir Uçuş Alanı İçin

 Tüm bu güzelliklerle birlikte, Piraziz Tepesi uçuş alanında halen var olan eksikliklerin giderilmesi çok önemli. Alan tek yöne (güneye) baktığı için, başka illerden gelen veya Diyarbakır’da yaşayan pilotlar, uçuş için burayı çok da tercih etmek istemiyor. Pilotlar ayrıca kalkış ve iniş sırasında daha konforlu ve güvenli bir alana ihtiyaç duyuyor. Şehir merkezine 90 km mesafede bulunan ve yamaç paraşütü sporcularının bu sporu yapabilmek için yakın olarak ifade edebileceği bir konumda yer alması bizim için önemli bir avantaj. Alanda var olan eksikliklerin çözümü noktasında yerel yönetimler ve Gençlik Spor İl Müdürlüğümüzün destekleri çok önemli. Tepedeki eksikliklerin giderilmesi; alanın uçuş için daha emniyetli hale gelmesi ve birçok yöne uçuş imkânı vermesi demek. Bu da, ileride geniş çaplı organizasyonların gerçekleştirilebilmesi ve Hani ilçesinin bu tür organizasyonlara ev sahipliği yapabilmesi açısından oldukça önem arz ediyor. Tepeye yeni bir düzenleme yapıldığızaman, sporcuların ihtiyaçları karşılanmış ve yapılan işin bir karşılığı olmuş olacaktır. Tepenin böyle bir düzenlemeyle yamaç paraşütü sporcularının daha çok rağbet edeceği ve hatta bölgesel, ulusal ve uluslararası yarışmalara ev sahipliği yapabilecek bir düzeye gelmesi, spor branşımız, ilçemiz ve ilimiz açısından büyük önem taşıyor. 

Yorum Gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir