Neler Oldu?-5.Sayı

CEZERÎ, “OLAĞANÜSTÜ MAKINELER”
SERGISIYLE YENIDEN ANAVATANINDA

Mekaniğe kendi dehasıyla kazandırdığı tüm teknik yeniliklerle, dünyanın sayılı dehâlarından olan büyük mühendis Cezerî, makine tasarımıyla hikâye anlatan bir sanatçı aynı zamanda. Hayatının 25 yılını Diyarbakır’daki Artuklu Sarayı’nda geçiren Cezerî’nin, maki- ne kavramını yeniden inşa ederek ortaya koyduğu icatları, “Cezerî’nin Olağanüstü Makineleri” sergisiyle Keçi Burcu’nda meraklıların ilgisine sunuldu. İstanbul Cezerî Müzesi’nin de katkılarıyla düzenlenen sergide yer alan ve Cezerî’nin makineleriyle eş ölçekte, aynı malzeme ve teknik ile üretilen eserlerin hikâyesi, bizi yine ünlü bir mühendis olan Durmuş Çalışkan’a götürüyor. Çalışkan, 15 yılı aşkın bir çalışmayla, Cezerî’nin yol göstericiliği ve tam bir gönül vermişlikle, bu makinelere yeniden hayat veren önemli bir ilim insanı. Sergiyi gezen meraklı izleyiciler, Cezerî’nin ünlü Filli Su Saati, Yılan Mekanizması, Kayıkçılı Su Saati, Çalgıcı Figürü, Çocuklu Otomatik Lavabo, Tavus Kuşlu Otomatik Lavabo, İçecek Sunan Çocuk Otomatı, Kan Ölçme Otomatı, Dört Sürgülü Kapı Kilidi, Geometrik Çizim Aleti ve Küresi ile Çok Amaçlı Kefe Uygulaması’nın arasında bulunduğu 25 eseri yakından tanıma fırsatı buldu. Serginin, ziyaretçilerine bir de sürprizi vardı: Baykar Teknoloji tarafından geliştirilen uçan araba “Cezerî” de, bu anlamlı mekânda, geç- mişten gelen olağanüstü makinelerle birlikte, geleceğe bir adım olarak ziyaretçilerle buluştu.

Doğu’nun güzelliğe, huzura, sanata ve edebiyata açılan muhteşem kanatları, Doğu’nun üç güzel insanı “Doğu’nun Kanatları” programıyla yeniden anlaşılmak üzere bir programda buluştu. Molla Ceziri (Melayê Cizîri), Faki-yi Teyran (Feqiyê Teyran ) ve Ahmed-i Hani (Ehmede Xani)’yi bugüne taşıyan program, Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Dicle Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirildi.

Neler vardı bu programda? Bu üç yıldız şahsiyetin ilham aldığı kaynaklar, eserleri ve etkilerinin değerlendirildiği “Doğu’nun Üç Yıldızı” paneli etkinliklerin ilkiydi. Sonraki durak, Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde açılan “Faki’ den Tuale Resim Sergisi” oldu. Ressam Hüseyin Ünlü’nün fırçasından çıkan ve Feqiyê Teyran’ın eserlerinde yer alan olay ve kahramanları konu alan birbirin- den değerli eserler sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Program, TRT tarafından çekilen ve Fakiyi Teyran ve Molla Ahmed-i Ceziri’nin hayatını ve kesişen yolla- rını anlatan “İki Nehrin Buluşması” belgeselinin galası ve “Doğu’nun Kanatları” konseriyle devam etti. Molla Ceziri’nin “Xelqoli minkin şîretê” (Ey insanlar öğüt verin bana), “Dil ji min bir dil ji min” (Kalbimi Benden Aldı); Feqiyê Teyran’ın “Zem- bîlfiroş” (Sepet Satıcısı), “Ay Dîlberê” (Dilberim), “Yar tu yî” (Yar sensin) gibi bestelenmiş eserlerinden oluşan konserin solistleri, Diyarbakır Devlet Klâsik Türk Müziği ve Medeniyetler Korosu sanatçılarıyla Gülşen Orhan, Erdal Elaldı, Süleyman Oduncu, İlayda Alan, Feyruşah Can’dı. Programda ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Diyarbakır Büyük- şehir Belediyesi arasında; bakanlık tarafından basılan Kürtçe kitapların Diyarbakır’daki okullar, kütüphane- ler ve sosyal tesisler için çoğaltılma- sı iş birliği protokolü imzalandı. Bu protokolle aynı zamanda Bakanlık dijital kütüphanesine eklenen Kürtçe kitaplar, basılacak yeni Kürtçe eser- ler tanıtılacak ve basım takvimi ilan edilecek

Fetih Yürüyüşü

Diyarbakır’ın Fethi’nin 1383. yılı dolayısıyla kutlanan “Fetih Haftası”nın ilk etkinliği, İslam ordusunun karargâhını kurduğu Dicle Üniversitesi kampüsündeki Fetih Camii’nden başlayıp, fetihte şehid olan sahabe- lerin medfun olduğu Hz. Süleyman Camii’ne kadar devam eden “Fetih Yürüyüşü”ydü. Sabah namazı öncesi başlayan yürüyüşe Vali Ali İhsan Su ile birlikte, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, milletvekilleri, siyasî parti, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar yer aldı. Tekbir ve salavatlarla gerçek- leştirilen yürüyüşün en anlamlı manzarası da ellerinde bayraklar ve geceyi aydınlatan meşalelerle yürü- yen gençlerin oluşturduğu kortejdi. gençler bayrak ve meşalelerle kortej oluşturdu.

Fetih Güfte Yarışması

Diyarbakır’ın Fethi’nin 1383. yıl dönümü dolayısıyla bir de Türkçe ve Kürtçe “Diyarbakır Fetih Marşı Güfte Yarışması” düzenlendi. “İslam Medeniyeti, Barış, Diyarbekir, Fetih, Fethin Sembolleri, Hazreti Süleyman, Sahabe, Kutlu Nesil” kavram ve konularını barındıran eserlerin yer aldığı yarışmada, Türkçe kategori- sinde İbrahim Şaşma “Diyarbakır Fethi” ile birinci, Ahmet Tanyıldız “Fetih Destanı” ile ikinci, Mehmet Gülsever “Kutlu Fetih” eseri ile üçüncü oldu. Kürtçe kategorisinde ise Bilal Güler “Fethe Mubarek” ile birinci, Mustafa Turan “Selam Ey Diyarbekir” ile ikinci, Hamit Öztekin “Fetha Mubin” eseri ile üçüncülüğe hak kazandı.

Bisiklet Turu

Fetih Haftası kapsamında gerçekleştirilen etkinliklerden biri de Fetih Bisiklet Turu’ydu. Pedallarını Fetih anısına Park75’ten çevirmeye başlayan bisiklet tutkunları, parkuru Kurşunlu Camii’nde tamamladı.

Ashab-ı Kehf Uyanış Günü

“Fetih Haftası” etkinlikleri, Lice ilçesine bağlı Duru mahallesinde bulunan Ashab-ı Kehf mağaralarında düzenlenen “Uyanış Günü” etkinliğiyle sona erdi. Uyanış Günü, Mağara Arkadaşları’nın, 300 yıllık uykudan uyandığı kabul edilen 28 Mayıs günü kutlanıyor. Kur’an tilaveti, dualar ve Grup Tillo tarafından seslendirilen ilahilerle dolu dolu geçen programa ilgi yoğundu.

“EN TEMIZ DIYARBAKIR”
KAMPANYASI

Diyarbakır Büyükşehir Beledi- yesi, çevre temizliği konusunda önemli bir adım atarak, çevre duyarlılığı oluşturmak, sıfır atık ve geri dönüşüme teşvik etmek, toplumun çevre meselelerinde farkında- lığını artırmak, doğaya ve topluma karşı sorumlulukları hatırlatmak ve temiz bir Diyarbakır idealini ortak bir hedef haline getirmek amacıyla hazırlanan “En Temiz Diyarbakır” kampanyasının tanıtımını yaptı. Bütün okulların, sivil toplum ve kamu kuruluşlarının da destek için davet edildiği kampanyanın paydaşları arasında merkez ilçe belediyeleri, Kızılay, TEMA, Yeşilay, Dicle Üniversitesi, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı gibi birçok kurum bulunuyor…

ULUSLARARASI
SEZAI KARAKOÇ SEMPOZYUMU

Geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz “Diriliş Şairi” Sezai Karakoç, adına düzenlenen sempozyumla, gönül ve fikir dünyamızı aydınlatmaya devam etti. Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Cihannüma Dayanışma ve İşbirliği Derneği, Dicle Üniversitesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin birlikte düzenlediği “Uluslararası Sezai Karakoç Sempozyumu” 26-28 Mayıs’ta yoğun bir katılımla gerçekleşti. 60 üniversiteden katılım sağlanan sempozyumda, şair, yazar ve fikir insanı Sezai Karakoç birçok yönü ile konuşularak anıldı. Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen açılış programıyla başlayıp, üç gün süren sempozyumda araştır- macı, yazar ve akademisyenlerin bulunduğu yaklaşık 160 uzman isim, yedi salonda kırk eş zamanlı oturum düzenledi. Panellerde Karakoç’un biyografisi, Sezai Karakoç’ta Diyarbakır, medeniyet, siyaset, din, sanat, edebiyat, eğitim, iktisat, tarih ve şiir düşüncesi ile “Diriliş Mefkûresi” konularında sunumlar yapıldı. Sempozyumun açılış konuş- masında söz alan AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Sezai Karakoç’un Türkiye’nin yakın tarihine hem fikri, hem şiirleri, hem siyasî çizgisi hem de kişiliğiyle abidevi bir şahsiyet olarak damga vurduğunu belirtti. Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su da önemli bir sempozyuma ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyerek, hak ve hakikat yolcusu, tüm insanlığı hayra çağıran, iyiliğe davet eden, güzellik- ler oluşturmaya çalışan bir dava insanı Sezai Karakoç’u bu sempozyum vesilesiyle daha iyi anlamaya ve anlatmaya çalıştıklarını belirterek, yeni nesle, insanlarımıza, gençlerimize, onun mefkuresi, onun fikirlerini çok daha güzel anlatmanın önemine vurgu yaptı. Sempozyumun bildirileri daha sonra kitap haline getirilerek yayınlanacak.

Uzaktan bakınca sıra sıra duran bir insan dizisini çağrıştıran, göğe uzanan sivri taşlarıyla bir yandan da Kapadokya’daki Peribacaları’na benzeyen Gelincik Dağı, muhteşem görünüşü ve doğasıyla ülkemizin doğa harikalarından biri. Taşları arasından gözelenerek, aşağılara doğru yol bulan Sinek Çayı da, apayrı bir güzelliğe sahip. Çermik ilçesinde yer alan bu iki saklı güzellik, yeniden keşfedilmek amacıyla geçtiğimiz Nisan ayında çok güzel bir etkinliğin mekânı oldu. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Diyarbakır Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirilen bu özel doğa gününde, Muğla’dan, İstanbul’dan, Tunceli’den, Hakkari’den, Şırnak’tan ve Van’dan gelen genç raftingcilerin katıldığı ve Sinek Çayı’nda yapılan rafting yarışması, doğa yürüyüşü ve profesyonel yirmi sporcunun gerçekleştirdiği kaya tırmanışı vardı. Doğal güzelliklerin, eğlencenin, çekilen halayların, gençlerin yüzün- deki mutluluğun damgasını vurduğu bu günde, herkesin ortak duygusu, güzellikleri örtülen bu güzel şehre şimdi yeniden bakma zamanının geldiğiydi.

BENUSEN’IN EFSANE HIKÂYESI TIYATROYA UYARLANDI

Diyarbakır Kalesi’nin iki görkemli burcu Yedikardeş ve Benusen burçları, mimarî özellikleriyle birlikte, yapılışlarına dair söylenegelen efsaneyle de ayrı bir yerde durur. Taş ustası İbrahim ve kalfa olan oğlu Yahya’nın efsaneleşerek bugüne kadar gelen hikâyesi, bir tiyatro oyunuyla yeniden hayat buldu: “Diyarbakır Surlarının Efsanesi Benusen.” Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı ve İstanbul Ferah Tiyatrosu işbirliğinde Feqiyê Teyran Kültür Sanat Sezonu kapsamında prömiyer yapan oyun, folklorik gösteriler, ses ve ışık efektleri, Karacadağ ve Surların üç boyutlu animasyonla tasvir edilen dekoruyla seyircilere adeta görsel bir şölen oldu..

“HORASAN’DAN ANADOLU’YA SEVGI YANSIMALARI

Piyanist Tuluyhan Uğurlu, insanı içsel bir yolculuğa çıkaran “Horasan’dan Anadolu’ya sevgi yansımaları: Anadolu Erenleri” isimli piyano resitaliyle Diyarbakır’daydı. Büyükşehir Belediyesi’nin “Ramazan Baharı” etkinlikleri kapsamında yer alan resital, dinleyiciler için büyüleyici ve unutulmaz bir müzik ziyafetiydi. Uğurlu, dördüncü kez geldiği Diyarbakır’ın manevi atmosferinin, kendisine farklı bir motivasyon verdiğini dile getirirken, duygularını: “Diyarbakır’da sanatsal faaliyetlerin doruk noktasına çıktığını görmek bizi çok mutlu ediyor. Bu beni bir sanatçı, bir yurttaş olarak çok sevindiriyor. Bu yüzden burada olmak benim için büyük bir mutluluk.” sözleriyle ifade etti…

LICE’DE
OFF ROAD FESTIVALI

Diyarbakır Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi ve Çotanak Off Road Spor Kulübü işbirliğiyle düzenlenen “Diyarbakır Off Road Festivali”, adrenalin, doğa ve kamp tutkunlarını Lice’de buluşturdu. Festival, Diyarbakır’da 4×4 araçlarla yapılan şehir turuyla başlayarak, akşam Lice’de yakılan kamp ateşi etrafında söylenen türküler, çekilen halaylarla devam etti. Ertesi gün ise, Türkiye genelinden yirmi beş, Diyarbakır’dan da on ekibin katılımıyla, çeşitli engellerle zorlaştırılmış parkurlarda yapılan Off Road yarışı, heyecan dolu dakikalara sahne oldu…

SARAYKAPI ARTIK DAHA GÜVENLI

Büyükşehir Belediye- sinin, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Diyarbakır Kalesi’nde “Surlar’da Diriliş” mottosuy- la başlattığı restorasyon çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Suriçi Diyarba- kır’dan İçkale’ye geçişi sağlayan beş kapıdan biri olan Saraykapı da, bu çalış- malar kapsamında restore edilerek yeniden kullanı- ma açıldı. Acil müdahale

kapsamında ele alınan ve yoğun bir yaya trafiği olan tarihî kapıda düşme tehli- kesi olan taşlar sağlamlaş- tırıldı, derz yapımı ve cephe temizliği gerçekleştirildi. İçkale Surları Restoras- yonu 2. Etap kapsamında restore edilen Saraykapı’yla birlikte, dış sura ve Hevsel’e doğru uzanan on bir bur- cun restorasyonu ve Amida Höyük’ün istinat duvarları da onarıldı…

“OPERA’DA HAYALET DEĞIL EĞLENCE VAR”

Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından düzenlenen ve “Opera’da Hayalet Değil Eğlence Var” sloganıyla yola çıkan “The Fun time of the Opera” Diyarbakır’daydı. Müzikal düzenlemesi, orkestra şef- liği ve anlatıcılığını Musa Göçmen’in yaptığı bu zen- gin opera gösterisi, Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi’nde sahnelendi. Dinleyicilerin eserlere eş-

lik ettiği, alkış ve ıslıklarla tempo tuttuğu interaktif opera şovuna ilgi oldukça büyüktü..

CEMIL PAŞA KONAĞI’NDA ZERZEVAN KALESI SERGISI

Ülkemizde ilki 1976 yılında kutlanan Turizm Haftası, o günden bu yana turizmin geliştirilmesi amacıyla birçok etkinliğe sahne oldu. 15-22 Nisan günlerinde kutlanan hafta, bu yıl da şehrimizle birlikte Diyarbakır’da da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Bu etkinliklerden biri de Cemil Paşa Konağı/ Kent Müzesi’nde düzenlenen Zerzevan Kalesi sergisiydi. Roma Dönemi’nden kalan ve bugün şehrin en önemli turistik destinasyon noktalarından biri olan kaleye ait kırk fotoğraftan oluşan sergi, hafta boyunca sanatseverlerle buluştu…

GIZEM DOLU ANADOLU” FOTOĞRAF SERGISI

İçkale’de bulunan Saint George Kilisesi Sanat Galerisi, Türkiye’nin seksen bir şehrinden yansıyan birbirinden etkileyici fotoğrafların yer aldığı bir sergiye ev sahipliği yaptı: “Gizem Dolu Anadolu.” Görmesini bilen gözler için her köşesinde ince güzellikler, tarihi şaheserler saklayan Anadolu’nun gizem dolu coğrafyası, fotoğraf sanatçısı Resul Çelik’in objektifiyle Diyarbakır’a taşındı. İnsan portreleri, manzara ve tarihî mekân fotoğraflarından oluşan Anadolu’nun tüm güzelliklerini gözler önüne seren sergi, sanatseverlerin ilgi odağı oldu…

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Yorum Gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir