Neler Oldu-4. Sayı

CELAL GÜZELSES,
VEFAT YILDÖNÜMÜNDE UNUTULMADI

Celal Güzelses, müzik alanında Diyarbakır’ın en önde gelen ismi. Hem şehre, hem de ülkemizin müzik dünyasına kazandırdıkları bir hayli önemli. Atatürk’ün huzurunda iki defa eser icra eden, onlarca plak dolduran, yumuşak sesiyle kendine “Şark Bülbülü” dedirten Güzelses, günümüzde hâlâ dilden dile dolaşan birçok türkünün de derleyici veya bestecisi. Bu önemli isim, vefatının 63. Yıldönümünde unutulmayarak, kendi türkülerinin seslendirildiği muhteşem bir konserle bir kez daha anıldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Valilik, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TRT işbirliğiyle Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen anma konseri, TRT 2’den de canlı yayınlandı. Şef Zafer Gündoğdu yönetiminde verilen konserde TRT radyo sanatçıları, Kültür ve Turizm Bakanlığı Diyarbakır Klasik Türk Müziği ve Medeniyetler Korosu Celal Güzelses’in eserlerini icra etti. Konserde ayrıca halk müziğinin usta isimleri Recep Kaymak, Bedri Ayseli ve Hüsamettin Subaşı da konuk sanatçı olarak bestekâra ait unutulmaz eserleri seslendirdi. Katılımın oldukça yoğun olduğu konser bitiminde bir konuşma yapan Vali Münir Karaloğlu’nun söyledikleri de oldukça anlamlı: “Diyarbakır büyük şairlerin, ediplerin, sanatçıların yetişmesine vesile olmuş bir merkez. Ama maalesef son 40 yıldır enerjimizi başka yönlere yönlendirenler, bu toprakları çorak hale getirdiler.  Şimdi Diyarbakır küllerinden yeniden doğuyor. İnşallah burada yeniden Sezai Karakoç’lar, Ziya Gökalp’ler, Celal Güzelses’ler yetişecek. Diyarbakır’ı daha çok kültür, sanat ve sporla renklendirmeye devam edeceğiz.

EMITT FUARI’NDA EN İYİ STANT ÖDÜLÜ

Doğu Akdeniz Ülkeleri Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT), Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise 5. büyük turizm fuarı. Şehirlerin kendi özgün değerlerini daha geniş kitlelere tanıtmaları için büyük bir imkân sunan fuarın bu yıl 25’incisi düzenlendi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, “Destinasyonlar Dalında Bölgenin Havasını En İyi Yansıtan Stant” ödülünü aldı. Fuarda yoğun ilgi gören ve ödül alan stant, 207 metrekare alan üzerine gerçeğine uygun olarak ölçeklendirilip iki katlı olarak inşa edilen Keçi Burcu şeklinde tasarlandı. Diyarbakır’ın tarihi, turistik ve kültürel değerlerinin tanıtımının yanı sıra kente özgü coğrafi işaret belgesi almış yöresel ürünler de fuarda yerini aldı. Ayrıca şehirdeki oteller, seyahat acenteleri, tur operatörleri ve turizm profesyonelleri kent turizmi hakkında fuar ziyaretçileri ve sektör temsilcilerine bilgi vererek, kentin turizm potansiyelinin artırılması için görüşmeler gerçekleştirdi. 

YEDİKARDEŞ BURCU YENİ HALİYLE GÖZ KAMAŞTIRIYOR

Diyarbakır Surları’nda 10 Ağustos 2020’de başlayan restorasyon çalışmaları, hız kesmeden devam ediyor. Surların en görkemli burçlarından olan Yedikardeş Burcu’nun da, devam eden 1. Etap kapsamında yenilemesi tamamlandı. Peki Yedikardeş Burcunda neler yapıldı? Önce teras ve seğirdim bölümlerinde yıllardır biriken toprak temizlenerek zemine ulaşıldı. Burada zemine düşen orijinal sur taşları tespit edilip, yerlerine yerleştirildi. Surlardaki bütün restorasyonlarda olduğu gibi burada da, burcun özgün yapısına uygun bazalt taş, tuğla ve özgün harç kullanıldı. Bu oldukça zahmetli ve maliyetli bir işlem ancak yapılan yenilemenin, tarihî yapılar üzerinde aykırı durması bu şekilde engellenmiş oluyor. Burcun içini en iyi şekilde göstermek için aydınlatmada da oldukça hassas bir şekilde çalışan ekipler, yapının özgünlüğüne zarar vermeyecek, tarihî dokusunu en güzel şekilde yansıtacak gün ışığı aydınlatma tonunu kullandı. Kablolar ve elektrik tesisatının yapıya zarar vermemesi için döşeme işlemi özel tekniklerle gerçekleştirildi. 800 yılı aşkın bir zamandır ayakta duran Yedikardeş burcu, bu restorasyonla yarınlara da göz kamaştıran bir ışıltıyla gitmeye ve taşlarına işlenmiş Artuklu kartalı ve aslanlarıyla şehirde daima bir güç sembolü olmaya devam edecek. 

İKİ GÖZÜM DİYARBAKIR” FOTOĞRAF PLATFORMU LANSMANI YAPILDI

“Gel, Gör, Hisset, Çek ve Paylaş…” mottosuyla yola çıkan, şehrin güzelliğini bugünden yarına taşıyacak fotoğraflardan oluşan “İki Gözüm Diyarbakır” Fotoğraf Platformu, İçkale St. George Kilisesi Sanat Galerisi’nde düzenlenen lansman toplantısıyla fotoğraf severlere tanıtıldı. Toplantıda, aynı zamanda platformda en fazla beğeni alan fotoğraflardan oluşan bir de sergi düzenlendi. İki Gözüm Diyarbakır, Diyarbakır’da yaşayan, şehri gezmeye, görmeye gelen veya fotoğraf meraklısı binlerce gözün, gördüğü ve fotoğrafladığı güzellikleri paylaşma imkânı bulduğu bir şehir platformu. Katılımcılarına, diğer sosyal medya mecralarında olduğu gibi, interaktif etkileşimde bulunabilme, beğeni ve yorum yapabilme imkânı sunan platform, profesyonel veya amatör bütün fotoğrafçılara açık. Açıldığı günden bu yana on beş bin fotoğrafın yüklendiği platform bünyesinde, ayrıca son katılım tarihi 30 Eylül 2022 olan bir fotoğraf yarışması da bulunuyor. Farklı kategorilerde gerçekleştirilen bu yarışmayla, platforma yüklenen en güzel fotoğraflar seçilecek ve birinci gelen fotoğrafçı 50 bin TL büyük ödülün sahibi olacak…

“DERΔ OYUNU PRÖMİYER YAPTI

Çalışma masasının başına geçip, görmediği, duymadığı yerlerde yaşayan, tanımadığı insanların hayatını kendi hikâyesinin bir parçası yapan bir yazarın hikayesi Derî (Kapı). Ve kapalı kapılar ardında yaşananlarda gerçek bir hikâye aramanın perdeye yansımış hali. Feqiyê Teyran Kültür Sanat Sezonu’nda Aralık ayında prömiyer yapan ve Kürtçe oyarak gösterime giren oyun, sezon boyunca Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde ücretsiz olarak izleyiciyle buluşacak..Eğil, barındırdığı tarihi ve turistik alanlarla Diyarbakır’ın en önemli inanç turizmi destinasyonlarından biri. Dicle Barajı gölüne yukarıdan bakan Peygamber Kabirleriyle maneviyatı, Asur döneminden kalma Asur Kalesi ve kral mezarlarıyla da kadim tarihi hissedebileceğiniz bir nokta. Bu tarihî ve kültürel öneme sahip mekânlar, geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan “Asur Kalesi ve Peygamberler Kabirleri Çevre Düzenleme” projesiyle, artık ziyaretçilerine daha konforlu bir ziyaret imkânı sunuyor. Proje kapsamında ziyaretçilere bilgi ve yön vermek üzere 2 karşılama, 2 güzergâh ve 8 tanıtım levhası yerleştirilip, 5 bin metrekare alan içerisine 1,8 kilometre uzunluğunda yürüyüş yolu inşa edildi. Yenilenen yürüyüş yolu, geceleri de estetik bir görünüme kavuşması için led ışıklandırmayla aydınlatıldı.

“YENI KELIMELER” HAT SERGISI

Diyarbakır hat sanatında önemli ara duraklardan birisi. Dün yetiştirdiği hattatlarla, bugün kurulacak Hamid Aytaç Hat Müzesi ve açılan hat sergileriyle, bu yönünü her daim taze tutuyor. Şehirde açılan sergilerden biri de Hattat Levent Karaduman’ın hat sergisi “Yeni Kelimeler”. Çağdaş hat sanatının öncülerinden Hattat Karaduman, yeni üslubu ile ortaya koyduğu sergiyi; beş renk, beş kelime ve beş hikâye üzerine kurgulamış: el- Hayy, el- Hakk, Hu, Malik’ül-Mülk ve Elhamdülillah kelimeleri üzerine inşa edilen sergi, çağdaş hat sanatının seçkin eserlerini izleyicinin ilgisine sunuyor..

“KELAMDAN KALEME”

Tarihî Ulu Cami yerleşkesi içinde bulunan Mesudiye Medresesi, geçtiğimiz günlerde, mekânın ruhuyla bütünleşen bir sergiye ev sahipliği yaptı: Sanatkâr Didem Gökhan’ın 40 eserinin yer aldığı “Kelamdan Kaleme Hüsn-i Hat Sergisi”. Sergide yer alan ve deri ve farklı kâğıt türleri üzerine yapılan eserlerden her biri, sanatçının kendi merakını ve bakış açısını yansıtıyor, aynı zamanda hat sanatına farklı bir dokunuş, yeni bir soluk getiriyor

DİYARBAKIR’DA “RENG-I HAKKÂRI” RÜZGÂRI ESTİ

Rengi-i Hakkâri Sanat Topluluğu, Türkiye’nin bütün bölgelerinin kültürlerini bir mozaik içerisinde sahneleyerek kültür köprüsü kurmayı amaçlayan bir topluluk. Hakkâri Valiliği ile Hakkâri Belediyesi himayesinde çalışmalarını sürdüren ve Türkiye’nin yedi bölgesinden farklı yörelere ait müzik ve dans gösterileri sahneleyen topluluk, bu kez Diyarbakır’da izleyiciyle buluştu. Topluluğun, 65 kişilik sanatçı grubuyla Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi’nde sergilediği müzik ve dans gösterisi, izleyenlere unutulmaz bir akşam yaşattı..

DİYARBAKIR’DA YAŞAYAN VE ÜRETEN RESSAMLAR BULUŞMASI

Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi, geçtiğimiz Ocak ayında, birbirinden anlamlı ve renkli eserlerin yer aldığı “Diyarbakır’da Yaşayan ve Üreten Ressamlar Buluşması Karma Resim Sergisi”ne ev sahipliği yaptı. Kent Konservatuarı sanatçılarından Ahmet Yurtsever küratörlüğünde düzenlenen sergide, resme gönül vermiş kırk sanatçının fırçasından çıkan 100’ü aşkın eser sanatseverlerin beğenisine sunuldu… 

ŞEHZADELER KONAĞI’NDA SU KUYUSU VE KÜNKLER BULUNDU

Şehrin geleneksel sivil mimari dokusunu yansıtan en güzel örneklerden Şehzadeler Konağı’nda başlatılan restorasyon çalışmaları devam ediyor. Arkeoloji müzesi denetiminde yürütülen restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları kapsamında, konağa ait su künkleri, üç ayrı noktada su kuyusu, ıslak mekan izleri, su ısıtma ocakları ve yapıya ait olduğu düşünülen duvar izleri ortaya çıkarıldı. 16. yüzyıla ait olduğu değerlendirilen kalıntılar, gerekli çalışmalar sonrasında sergilenecek… 

“SURLARDA DIRILIŞ” 5. ETAPLA DEVAM EDIYOR

Diyarbakır Surlarında 2020’de başlatılan ve dört ayrı etapta halen devam eden restorasyon çalışmaları, Dicle Vadisine bakan doğu surlarını kapsayan 5. Etapla devam ediyor. 63 ile 73 no’lu burçlar dahil olmak üzere 11 burcun restorasyonu için ihaleye çıkılan 5. Etapla birlikte, surların dört bir yanı, zamanın ve insanın yaptığı tahribattan kurtarılarak, yepyeni bir çehreye kavuşacak….

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Yorum Gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir